Prvé sväté príjmanie

Po Veľkej noci sa vo väčšine farností na Slovensku začínajú naši tretiaci intenzívne pripravovať na sviatosť Prvého svätého prijímania. Už každoročne táto sviatosť prebieha počas mesiacov máj a jún. V niektorých farnostiach ešte stále nosia dievčatá slávnostné biele šaty a chlapci obleky, inde sú už vo farnostiach zavedené liturgické rovnošaty.

Dievčatá si oblečú krásne biele šaty, vo vlasoch budú mať rôzne ozdôbky a v rukách budú držať sviečky. To je len naozaj krátky opis toho, ako sa dievčatá v tento deň zmenia na malé “nevesty”. Už aj naše mamy, ale aj babky spomínajú, ako v čase, keď túto sviatosť zažívali, chodili na skúšku ku krajčírke. Požičovne neexistovali a šaty sa dávali šiť. V súčasnosti sú v ponuke šaty, ktoré sú vyhotovené z rôznych materiálov - satén, mikádo, šifón, tyl... Šaty by mali byť v prvom rade biele a nie v iných farebných odtieňoch. Pozor si treba dávať aj na správne zvolenú dĺžku šiat. Šaty by nemali byť príliš dlhé, aby sa dievčatá zbytočne nepotkýnali a nespôsobovalo im to viac ťažkostí ako radosti. Zdobené? Jednoduché? To už záleží na vkuse mamičiek a dievčat, ktorý štýl viac preferujú. V prvom rade platí, že ide o udalosť, ktorú prežívajú 8-ročné deti a nie dospelé osoby. Na to treba brať zreteľ.

Ak už máte tie správne šaty vybrané, tak sa môžete sústrediť na vlásky, ktoré môžete nechať len voľne rozpustené, jemne natočené alebo vypnuté. Ozdobiť ich môžete rôznymi bielymi čelenkami, venčekmi, kvietkami. Aj tu platí, že v jednoduchosti je krása.

Chlapci, ako praví gentlemani, budú oblečení v oblekoch, prípadne v jednoduchšej verzii - v nohaviciach a vestičkách. Mamy by mali pri výbere dbať aj na použitie správnej košele, ktorá by mala byť vždy biela a nie v rôznych farebných odtieňoch. Doplnky, ako sú kravata alebo motýlik, sú na trhu už v mnohých prevedeniach, či už materiálových alebo farebných.

K 1. Svätému prijímaniu patrí neodmysliteľne aj sviečka, ktorú deti držia a počas sviatosti je zapálená. Treba dávať pozor, aby sa deti neobliali horúcim voskom. Na trhu sa predávajú aj tzv. chránitka, do ktorých vosk steká a tým chráni oblečenie vašich deti.