Vitajte vo svete svadobných závojov! Ako si vybrať ten správny?

Závoj je jednoznačne neoddeliteľnou súčasťou každej jednej nevesty. Práve on robí nevestu nevestou. Slúži ako symbol jemnosti, nehy, čistoty a tajomnosti. Svadobný závoj sa zaraďuje medzi ikonické prvky svadobného outfitu. Práve vďaka rôznym druhom závojov, vieme tento výnimočný detail priradiť takmer ku každým svadobným šatám. 


Pozrime sa na to ako, aké druhy svadobných závojov rozlišujeme:

 

"Blusher" - tzv. závoj do tváre, ktorý má za úlohu, čo najdlhšie skryť tvár nevesty pred zrakom ženícha. Tento typ závoja nám môže byť dobre známy z romantických filmov, keď ženích odhalí tvár nevesty až pri ich prvom manželskom bozku. Blusher nemá stanovenú dĺžku. 

"Birdcage" závoj - krátky závoj, ktorý prekrýva časť nevestinej tváre. Poznať ho môžeme z retro filmov, kedy neveste tvár prekrýva tzv. sieťka. Hodí sa na svadbu s vintage témou. 

"Juliet cap" závoj - závoj, ktorý je známy z rokov minulých. Pôsobí veľmi romanticky a nežne. Závoj má podobnú štruktúru čiapke. Vrchná časť je bohate dozdobená krajkou alebo perličkami. Na plecia neveste padá nežný tyl.

Mantilla - alebo inak povedané španielsky závoj, nie je tak úplne závoj. Slúži ako prekrytie hlavy a ramien. Závoj je zväčša krajkový a nepotrebuje žiadny hrebienok alebo sponky na upevnenie. Využíva sa v rôznych náboženstvách po celom svete a to nielen počas svadobných obradov. 

Krátky závoj - závoj po ramená, ktorý je najkratší zo všetkých závojov. Dosahuje maximálnu dĺžku 50 cm. Ak chcete nechať viac vynikúť svoje svadobné šaty, tento závoj je tou správnou voľbou. 

Závoj po lakeť -  závoj, ktorý dosahuje dĺžku 70 cm a končí neveste niekde pri lakťoch. Hodí sa k šatám bez vlečky, ktoré majú zaujímavý prvok v zadnej časti. 

Závoj siahajúci po končeky prstov - závoj, ktorý má dĺžku 90 cm. Jedná sa o univerzálnu dĺžku závoja, kedy Vám závoj nesiaha až po zem ale nepatrí ani medzi tie najkratšie. 

Závoj až po zem - závoj po členky alebo resp. po zem, s dĺžkou 170 cm. Tento druh závoja patrí medzi tie najobľúbenejšie. Ľahko ho doladíte k takmer akýmkoľvek svadobným šatám, pokiaľ nemajú príliš dlhú vlečku. 

Kaplnkový závoj -  závoj s maximálnou dĺžkou až 250 cm. Hodí sa na formálne svadby. Pokiaľ máte šaty s dlhšou vlečkou, tento závoj je pre Vás ideálny. 

Katedrálny závoj - najdlhší závoj zo všetkých druhov, taktiež najformálnejší druh. Hodí sa k svadobným šatám, ktoré majú katedrálnu vlečku ale aj k šatám jednoduchým, do ktorých chcete vliať trochu honosnosti. Dĺžka závoja dosahuje vyše 3 metrov a na zvýšenie dramatickosti sa na jeho koncoch používa krajka.

 

Závoje sa okrem dĺžky líšia aj vrstvami látky ( zväčša tylu). V tomto prípade môžete nájsť závoje jednovrstvové, dvojvrstvové alebo viacvrstvové. Treba rátať s tým, že viacvrstvový závoj býva objemnejší a nemusí ladiť s Vašimi šatami. Príliš veľa tylu niekedy môže uškodiť. 

Štýl závoja určuje aj jeho lemovanie alebo doplnky. Závoj môže byť hladký bez akéhokoľvek lemovania. Inak môže byť doplnený napríklad o trblietky, perličky, kamienky. 

Ako si správne zladiť závoj k svadobným šatám?

  • Myslite na to, že závoj nemusíte mať, je to niečo, čo chcete mať.
  • Hodí sa závoj do konceptu Vašej svadby? Majte na pamäti, že nie do každého prostredia sa bude napríklad hodiť katedrálny závoj. Vyberte závoj tak, aby zapadol do prostredia Vašej svadby. 
  • Aj závoj má svoje "odtiene bielej", nezabudnite ho zladiť so svojimi šatami. 
  • Pri výbere závoja treba myslieť na zdobenie Vašich svadobných šiat. Cieľom je nájsť ten správny balans. Závoj by nemal prebiť Vaše šaty ale taktiež by sa v nich nemal utopiť. Ak máte šaty jednoduché, napríklad hladké zo saténu, môžete si vybrať závoj zdobenejší, dramatickejší. Ak máte šaty tylové plné trblietok a kamienkov, netreba voliť niekoľko vrstvový závoj plný doplnkov. Dôležité je nájsť ten správny stred. V každom dobrom salóne, ako aj u nás, Vám ochotne poradia a vyberú k Vašim šatám ten najlepší závoj.

 

Cenné rady na záver:

  • závoj Vám nemá zavadzať a prekážať
  • nevyberajte závoj skôr ako svadobné šaty
  • nezabudnite o výbere závoja upozorniť Vášho kaderníka/ kaderníčku a priniesť si závoj na skúšku svadobného účesu
  • myslite na náročnejšiu manipuláciu pri dlhších závojoch alebo pri veternom počasí
  • riaďte sa podľa seba, nie podľa toho čo sa smie alebo musí