Prinášame Vám rozhovor s wedding plannerkou Luciou Rýdzou z jedinečnej svadobnej agentúry Ambientes

Svadobnú agentúru Ambientes mnohým predstavovať netreba, svoje zvučné meno si tvrdou prácou budujú už niekoľko rokov. Ak by ste predsa len doteraz o nich nepočuli, zoznámte sa so svadobnou agentúrou, ktorej základnými črtami sú precíznosť, skúsenosti a predovšetkým vášeň, s ktorou do detailu napĺňajú predstavy budúcich mladomanželov.
Ľudia z Ambientes sú vlastne umelci, ktorí s dávkou luxusu a grácie dokážu zhmotniť Vaše najtajnejšie predstavy do reality. Majú radi výzvy, ktorým úspešne čelia a vysoko dokážu prečkať očakávania svojich klientov. 
Ambientes sú ako Rolex medzi hodinkami. Na Slovensku udávajú svadobné trendy, prinášajú aj k nám všetky aktuálne novinky zo zahraničia a dokazujú, že emócie, ktoré dokážu vytvoriť vo Váš veľký deň, sú to najdôležitejšie, čo si vieme uchovať. 
O úspešnosti tejto svadobnej agentúry hovorí mnoho dobrých referencií i z radov známych
osobností, ktoré svoju svadbu zverili do rúk práve Ambientes, ale aj ich široké portfólio. O tom, čo môžete od dobrej svadobnej agentúry očakávať, ale i o najzaujímavejších požiadavkách klientov sa môžete dočítať v nasledujúcom rozhovore, ktorý nám poskytla wedding plannerka Lucia Rýdza, neodmysliteľná súčasť tímu Ambientes.

 

Na začiatok by ste nám mohli v krátkosti Vašimi slovami opísať svadobnú agentúru Ambientes, v ktorej pôsobíte a niečo krátko aj o jej histórií. 
 
Lucia: Naša agentúra vznikla pred 13 rokmi. Počas tohto obdobia prešla mnohými fázami. Začiatok pôsobenia bol prioritne o prípravách svadobných konceptov a dizajnu, neskôr po nabratí mnohých skúseností, nás nevesty začali žiadať o odporúčania svadobných lokalít a
dodávateľov. Prirodzene sme prešli ku koordináciám svadobného dňa a dnes sa už naplno venujeme Full wedding planningu, teda plánovaniu svadieb na kľúč. Svadobný dizajnkvetinový styling sú však neodmysliteľnou súčasťou každej našej svadby a zároveň aj našou srdcovou záležitosťou :) 

Niektorí ľudia si svadby organizujú sami po svojom, niektorí túto úlohu vložia do rúk Vám. V čom je rozdiel keď sa prípravy svadby chopí svadobná agentúra? 
 
Lucia: Zorganizovať svadbu si väčšina ľudí dokáže sama. Každá z nás, zorganizovala sama tú vlastnú. Avšak až po svadbe nevesta zistí ako to bolo náročné, koľko času musela prípravám venovať a koľko stresu a problémov musela riešiť. Čo však nezistí je, aká by mohla jej svadba byť ak by vložila dôveru do rúk profesionála, ktorý má bohaté skúsenosti so svadbami, prináša kreatívne nápady, ale najmä vytvorí zo svadby zážitok pre
mladomanželov ako aj hostí. 
Výhodou organizácie svadby v spojení s agentúrou sú hlavne skúsenosti a know-how, ktoré agentúra má. Vytvorí detailný koncept celej svadby na základe predstáv klientov, ich osobností, ale aj charakteru lokality. Vie predchádzať problémom ešte predtým ako vzniknú a vždy má plán B.
V tomto obore sme pôsobíme už 13 rokov a svadieb pripravujeme len obmedzený počet za rok, aby sme mali dostatočný čas, venovať sa
klientom. Poznáme mnohých svadobných profesionálov, vieme, na čo si treba dať pozor, na čo nesmieme zabudnúť a zároveň ako priniesť našim klientom a ich hosťom nové zážitky, či už v rámci programu, gastronómie alebo dizajnu. Neveste a ženíchovi ponúkame na výber možnosti v súlade s celkovým konceptom svadby a ich úlohou je len sa rozhodnúť.  Zastrešíme im celý proces plánovania
a príprav, čím ich odbremeňujeme od stresu a svadobné prípravy si tak užijú a zároveň majú čas venovať sa sebe a vlastným záľubám.

Čo všetko ako agentúra máte možnosť ponúknuť budúcim mladomanželom? 
 
Lucia: Z organizačných služieb je to v prvom rade Full wedding planning, čiže kompletná organizácia svadby od vytvorenia celkového konceptu, výberu svadobnej lokality, vytvorenia tímu profesionálov až po spravovanie rozpočtu, manažovanie svadobných príprav, tvorbu harmonogramu, manažovanie RSVP hostí, atď a vrcholom celoročných príprav je samozrejme koordinácia svadobného dňa.
Okrem tejto komplexnej služby ponúkame aj čiastkové služby ako napr., koordináciu
svadobného dňa, odporúčanie svadobných profesionálov ale aj, svadobné konzultácie, pokiaľ si chcú snúbenci organizovať svadbu vo vlastnej réžii a potrebujú poradiť v istých oblastiach..


Samostatnou kapitolou je svadobný dizajn, ktorý vždy tvoríme na mieru. Ako som už vyššie spomenula, svadobný dizajn - kvetinové, priestorové dekorácie, mnohé náročne inštalácie podľa predstáv nevesty a ženícha.


Ponúkame aj možnosť prenájmu inventáru a mobiliáru. Vytvorili sme prvú online požičovňu svadobného inventáru na Slovensku, kde si klienti v pohodlí domova môžu vybrať dekorácie na ich svadbu, či rodinnú oslavu. Aktuálne máme v ponuke viac ako 400 produktov.

Keďže si myslím, že toto je práca, ktorá je snom nejedného malého dievčatka, tak nám skúste priblížiť svoj bežný pracovný deň, ako to u Vás vyzerá. 
 
Lucia: Bežný pracovný deň asi u nás neexistuje . Dni sú rôzne podľa toho, či sme v svadobnej sezóne, alebo mimo nej. V tíme nás je viacero a každý má konkrétnu úlohu.
Ak sa pýtate na svadobný dizajn, tvorba konceptov je zdĺhavý proces. Predchádzajú mu stretnutia s klientmi, „nacítenie sa“ na klienta, rozhovory o predstave, často aj o tom, čo má klient rád, čo ho vystihuje, aký je charakter svadobnej lokality. Svadobný koncept zrie postupne, potrebuje svoj čas. V samotný týždeň pred svadbou sa väčšinu času venuje už konkrétnym prípravám, výberu objednávaniu kvetov, príprave mobiliáru a inventáru, riešeniu produkcii tlačovín, atď. 
Ak by sme hovorili o plánovaní, od jesene do jari venujeme väčšinu času prípravám svadieb, stretnutiam a rozhovorom s klientami, obhliadkám lokalít. Plánovanie v tomto čase je všeobecnejšie, pripravujeme tím profesionálov na každú svadbu, veľkú časť našej práce tvorí hľadanie nových nápadov, napríklad na program pre hostí.Postupne ako sa k termínu svadby blížime, riešime detaily, zachádzame do hĺbky. Komunikujeme o všetkých detailoch s dodávateľmi, finalizujeme informácie pre svadobnú lokalitu, catering a podobne. Samozrejme sa aj pripravujeme na svadbu, keďže ako koordinátorky sme vždy súčasťou tohto dňa.
Pre lepšiu predstavu, jedna svadby zaberie wedding plannerke približne 150 hodín času.Takže naše pracovné dni znamenajú veľa času za počítačom, veľa telefonátov, obhliadky lokalít, tvorenie konceptov a naše najobľúbenejšie, a to stretnutia s našimi budúcimi nevestami a skvelými profesionálmi.

Viete nám povedať, aký štýl najviac dominuje, čo sa týka výberu výzdoby?
 
Lucia: Naša agentúra je špecifická v tom, že klienti, ktorí sa na nás obracajú sú nároční, našu prácu poznajú a dávajú nám plnú dôveru, sú odvážni a zároveň otvorení novým nápadom. Aj vďaka tomu môžeme tvoriť a prinášať nové koncepty, ktoré odzrkadľujú ich víziu, osobnosť, naše estetické cítenie, ale aj charakter svadobnej lokality. Naša tvorba je charakteristická netradičnými inštaláciami, eleganciou, nadčasovosťou
a prepracovanosťou detailov. Na každej svadbe sa snažíme vytvoriť zaujímavý prvok/element alebo väčšiu inštaláciu, ktorú sme predtým ešte nerobili. Aj vďaka tomu prinášame našim klientom stále niečo nové a my sa zároveň neustále učíme a posúvame vpred.
Tešíme sa, že nás oslovujú páry, ktoré hľadajú niečo iné, odvážne alebo netradičné :)

Kde sa učíte novým trendom a koľko času venujete zlepšovaniu sa v tomto obore? 
 
Lucia: Najviac inšpirácií čerpáme zo zahraničia, zúčastňujeme sa mnohých zahraničných workshopov u popredných svetových floristov a dizajnérov. Taktiež investujeme do online kurzov. Vďaka zahraničným kontaktom bol náš tím súčaťou rôznych pompéznych svadieb, kde máme možnosť nazrieť do technického know-how a náročnej logistiky. Za naším napredovaním a zlepšovaním stoja aj naši klienti, posúva nás dopredu ich náročnosť, predstavy a to, že sa snažíme sen o ich svadbe splniť do najmenšieho detailu.

S akou najzaujímavejšou požiadavkou od klienta ste sa stretli? Sú všetky požiadavky, ktoré dostávate od budúcich novomanželov, splniteľné?

Na plánovanie aj tvorbu dekorácii máme zvyčajne dostatok času na hľadanie riešenia. Nie som si istá, či sme niekedy povedali na nejaký nápad neveste nie... Jedine ak by to neumožňovala svadobná lokalita, alebo existovali technické obmedzenia pri zložitých inštaláciách. Všetko je otázka technických možností a rozpočtu. Ostatné už vymyslíme :).
Od jednej z našich neviest sme dostali zadanie „Chcem, aby moja svadba vyzerala ako čarovný les s vílami..“ Nič viac nám nepovedala, mali
sme jej plnú dôveru. Prípravu tejto svadby sme si neskutočne užili, nevesta bola šťastná, dojatá a neverila ako sme dokázali tak vystihnúť jej predstavu.

Myslíte, že svet sa po korona kríze vrátil znova do poriadku a máte znova toľko práce, ako predtým, než nás zasiahla táto celosvetová pandémia?
 
Počas dvoch rokov veľkých obmedzení bolo cítiť stres a strach klientov, že svadbu budú musieť zrušiť/presunúť. Preto sa oveľa viac napĺňali svadbami letné víkendy termíny a tie jarné a jesenné ostávali prázdne. Čo korona priniesla je, že klienti boli viac flexibilní, čo sa týka termínov a nebránili sa mať svadbu aj v iný deň ako je sobota alebo piatok.
Po uvoľnení opatrení bolo veľmi cítiť, že ľudia majú potrebu sa stretávať a svadby, ktoré sme organizovali boli pre väčší počet hostí ako sme boli zvyknutí v minulosti.

Na nedávnej výstave sme postrehli oveľa menej návštevníkov, možno je to aj tým preorientovaním sa na online svet.

Je niečo, čo by ste odkázali budúcim nevestám, ktoré zvažujú, či majú prenechať prípravu svojej svadby svadobnej agentúre? 

Na Slovensku nie je plánovanie svadieb na kľúč  ešte tak veľmi rozšírené. Mnohé agentúry s ním len začínajú a zároveň sa líši kvalita a rozsah ponúkaných služieb. Za najväčšie benefity tejto služby považujem možnosť budúcich manželov tráviť svoj voľný čas so všetkými jeho výhodami, so všetkým, čo majú radi aj napriek tomu, že budú mať svadbu. My im môžeme predložiť možnosti a oni sa budú len rozhodovať. Nevesta a ženích vedia, že ich budeme informovať ak bude čas riešiť spoločne ďašiu z fáz plánovania. A hlavnou výhodou je samotný svadobný deň. Možnosť užiť a vychutnať si každý moment. Ak ste na našej svadbe nevesta alebo ženích, nepotrebujete hodinky, ani telefón. Ani na nič
myslieť. Užívate si čas príprav a vo svadobný deň viete, že sa vždy objavíme, keď to bude potrebné, že sme tam s Vami a o všetko sa postaráme :).

 

Lucii ďakujeme za rozhovor, ktorý nás len utvrdil v tom, že tím Ambientes sú profesionáli so srdcom na správnom mieste a že pre svoju prácu majú skutočné nadšenie. Stať sa klientom Ambientes je česť, pretože práve vtedy viete, že sa začína plniť Váš sen o dokonalej svadbe.